1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Controversatele metode de la gradina zoologica

data: 10.08.2012   |   vizualizari: 6918 vizualizari

Controversatele metode de la gradina zoologica Gradinile zoologice duc o constanta lupta de a controla populația de animale și a conserva varietatea lor genetica. Controlarea nașterilor și eutanasia sunt metode folosite in Europa și America de Nord. Ambele metode ofera o abordare diferita, insa credem ca bunastarea animalelor ar trebui sa fie cea mai importanta și eutanasia animalelor inocente nu ar trebui sa fie o soluție. Ar trebui animalele salbatice sa fie eutanasiate doar pentru ca nu exista spațiu in gradina zoologica? Citește mai multe despre acest conflict.

Personalul de la gradina zoologica din toata lumea se confrunta cu spațiul limitat și presiunea menținerii diversitații speciilor aflate pe cale de dispariție și deseori aleg intre doua metode controversate: controlul nașterilor și eutanasia.

In Statele Unite alegerea este contracepția. Cimpanzeilor le sunt administrate contraceptive, girafele consuma mancare cu hormoni, iar urșii grizzly au implantați hormoni cu eliberare treptata in membrele anterioare. Chiar și rozatoarele mici sunt incluse.

Oficialii de la gradinile zoologice spun ca prin controlul nașterilor, animalele deja existente primesc mai multa ingrijire și hrana.

In Europa, situația este diferita. Personalul de la gradinile zoologice mai degraba eutanasiaza animalele nedorite dupa ce ajung la maturitate, decat sa priveze parinții de experiența de a procrea și hrani micuții.

Oficialii de la gradina zoologica din Copenhaga spun ca incearca sa le conserve animalelor comportamentul lor natural. Ei considera ca dupa indepartarea pradatorilor și prazilor naturale, ar fi prea mult daca le-ar lua animalelor șansa de a deveni parinți. Nu le-ar mai ramane prea mult.

Primavara aceasta, gradina zoologica din Copenhaga a eutanasiat doi pui de leopard, in varsta de doi ani, ale caror gene erau deja reprezentate in populația gradinii zoologice. Leoparzii sunt considerați animale pe cale de dispariție. Gradina zoologica din Copenhaga eutanasiaza anual 20-30 de animale sanatoase din specii exotice (gazele, hipopotami și ocazional cimpanzei). Ei considera ca este doar o imitare a mediului lor natural, deoarece in salbaticie peste 80% dintre puii nascuți sfarșesc prin a deveni o prada pentru alte animale, din cauza foamei sau ranirii.

Atat in America de Nord cat și in Europa se practica eutanasia pisicilor și cainilor salbatici. Eutanasia este permisa in gradinile zoologice, insa este mai puțin folosita in cazul animalelor foarte bonlave sau batrane.

Gradinile zoologice din America au inceput sa administreze contraceptive animalelor incepand cu 1970, dupa descoperirea controlului nașterilor la oameni. Contracepția a fost folosita pentru ca devenise dificil pentru gradinile zoologice sa vanda sau sa indeparteze animalele care nu se incadrau in planurile lor.

Acest fel de planificare familiala permite ca animalele sa stea impreuna,  ceea ce este ideal pentru le oferi o parte din mediul lor natural. Pe de alta parte, cei care administreaza aceste contraceptive ar trebui sa ia in calcul riscurile la care este supusa sanatatea animalelor.

Maimuta la gradina zoologica

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra