1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Rolul animalelor in dezvoltarea emotionala a copiilor

data: 27.06.2012   |   vizualizari: 9072 vizualizari

Rolul  animalelor in dezvoltarea emotionala a copiilorO reflecție asupra studiului lui Triebenbacher realizat in anul 1998 (Animalele de companie ca obiecte de tranziție: rolul lor in dezvoltarea emoționala a  copiilor) a permis o buna ințelegere a conceputului de obiect de tranziție in ceea ce privește animalele de companie

Acest obiect de tranziție poate fi ințeles prin prisma relației mama-copil. Este clar ca oamenii au o nevoie innascuta de interacțiune sociala, mai ales cu  persoanele importante din viața lor (mama și tata). Comportamentele de apropiere și atașament ca zambetul, atingerea, indica o legatura emoționala intre persoana și obiectul de care se atașeaza, chiar daca acest obiect este viu sau neinsuflețit. Copiii pot dezvolta afecțiune pentru diferite obiecte.

 Ce animal de companie poate avea funcția de obiect de tranziție? Pe langa celelalte beneficii cunoscute ale deținerii unui animal de companie (ca de exemplu suport social), cercetatorii au identificat și o legatura emoționala și dorința apropierii dintre copil și animalul de companie care este asemanatoare cu dorința de apropiere fața de oameni. In plus, aceasta relație poate fi considerata ca fiind mai simpla și mai puțin complicata decat relațiile dintre oameni. Copilul va avea ocazia sa ofere și sa primeasca dragoste necondiționata, iar daca este singur la parinți va avea un partener de joaca.

Potrivit studiilor de specialitate, 98% dintre copii considera animalul de companie ca facand parte din familie, iar copiii intre 3 și 6 ani il integreaza in joaca lor. Aceasta afecțiune are doua aspecte: atingerea (grija, sarutul) și responsabilitatea (hranirea, perierea). 99% dintre copii gandesc ca afecțiunea e reciproca iar animalul lor de companie ii iubește pentru ca vocalizeaza (pentru copiii de 3-6 ani) și este participant la jocurile lor (pentru copiii de peste 6 ani). In cele din urma, 77 % dintre copii evoca lipsa animalului de companie atunci cand sunt departe de acesta.

Dintre copiii care nu au animale de companie, majoritatea și-ar dori unul. Prima lor alegere se refera la un caine, cu o idee precisa despre rasa, culoare și chiar numele animalului. Aceasta dorința se refera la joaca, grija și dragoste pentru animalul de companie.

Inca de la varste fragede se poate discuta despre o relație emoționala dintre copii și animalele de companie. Acestea au rolul unor obiecte de tranziție prin contactul fizic, comportamentele de atașament și alte comportamente ritualice. Atenție, animalele de companie nu inlocuiesc atașamentul unui parinte, insa sunt complementare in viața copilului. Prin aceasta perspectiva s-a oferit o noua dimensiune a ințelegerii rolului animalelor de companie in viața copiilor și in sens mai larg, a relației om-animal. Pentru a ințelege și mai bine, e nevoie de un studiu privind rolul animalului de companie intr-un sistem familial. 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra