1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Intelege limbajul corpului cainilor

data: 22.08.2012   |   vizualizari: 15653 vizualizari

Limbajul corpului la cainiCainii sunt animale foarte expresive. Ei transmit cand sunt fericiți, suparați, nervoși, tematori, furioși și iși folosesc capul și corpul pentru a transmite o mare parte din aceste informații. Limbajul corpului este un sistem sofisticat al comunicarii nonverbale, care din fericire poate fi recunoscut și interpretat. Odata ce ai invațat sa recunoști semnalele cainelui tau, vei ințelege mai bine trairile și motivațiile sale și comportamentul sau va deveni mult mai previzibil. Aceste abilitați te vor ajuta sa interacționezi cu cainele tau intr-un mod mult mai placut și sigur.

In primul rand, este nevoie sa știi componentele care formeaza limbajul trupului. Cainii folosesc expresii faciale, poziționarea urechilor, coada și atitudinea generala pentru a transmite intențiile și emoțiile. Imparțind limbajul corpului in componente este util pentru a-l observa și interpreta. Scopul tau este sa poți observa cainele și contextul pentru a determina ce dorește sa transmita. Este imposibil sa ințelegi trairile și intențiile cainelui tau observand un singur aspect al corpului lui.

Expresiile faciale ale cainelui.

Chiar daca exista o multitudine de forme ale capului și feței, expresiile faciale transmit multe informații despre ce simte cainele.

Ochii

Caine directia ochilorOchii cainelui tau, cu anumite limite, pot capata mai multe forme și marimi, pot avea mai multe intensitați. Cand este relaxat și fericit, ochii lui vor avea forma obișnuita. Unii caini au ochii rotunzi, alții ii au migdalați. Un caine care se simte amenintat, are ochii mai mari decat in mod normal, poate fi stresat de ceva sau ii poate fi teama. Si un caine agresiv are ochii mai mari decat de obicei. Daca ochii cainelui tau sunt mai mici decat de obicei acest lucru poate insemna ca se simte amenințat sau stresat. Cainii care simt durere sau nu se simt bine privesc cu ochii pe jumatate inchiși. Cainii supuși au de asemenea pleoapele pe jumatate deschise.

Direcția privirii este de asemenea un lucru important. Cainii rareori se uita unii in ochii celorlalți deoarece este considerat un comportament amenințator. Cei mai mulți caini invața ca este bine, chiar placut, sa te uiți in ochii oamenilor. Un caine care se uita la tine cu o fața relaxata este prietenos și spera ca observi avest lucru. Un caine care se uita la tine, de fapt se holbeaza la tine cu o fața tensionata, este intr-adevar o problema. O privire directa poate fi o amenințare din partea cainelui, de aceea este bine sa fii precaut intr-un asemenea context. A se uita in alta parte este ceea ce vrea cainele sa transmita atunci cand nu dorește sa apara ca fiind amenințator. Un caine care evita privirea ta dorește sa-ți spuna ca este supus. Poate de asemenea sa-ți arate ca este ingrijorat in privința interacțiunii cu tine. Poate e speriat de oamenii din trecutul sau și de aceea poate sa nu aiba incredere in privința interacțiunii cu tine.

Daca nu se uita la tine, insa iși arata albul ochilor (sclera), inseamna ca poate urma o izbucnire agresiva. Cunoscut drept „ochi de balena”, acest lucru este deseori vazut atunci cand roade un os sau jucaria preferata. Privirea este diferita de cea cand se odihnește și deschide ochii pentru a-și oferi o privire laterala. In acest caz, nu va aparea rigid sau tensionat și nu vei vedea foarte mult din albul ochilor lui.

Gura

Gura caineluiCainii fac  mai mult cu gura lor decat sa manance și sa bea apa. Deși nu-și poate folosi gura pentru a vorbi, poziția pe care o capata buzele, maxilarul și dinții vorbesc de la sine. Cand cainele tau este relaxat și fericit, el are gura inchisa sau ușor deschisa. Daca are gura deschisa, inseamna ca gafaie pentru a se racori. I se pot vedea dinții din aceasta cauza.

Un caine care se simte amenințat sau supus, va ține gura inchisa. Buzele lui ar putea fi  trase inapoi spre colțuri. Ar putea sa-și plescaie limba in afara și inauntru și chiar sa linga persoana sau animalul cu care interacționeaza. Cand se simte crispat, poate casca intr-o maniera exagerata. Unii caini pot avea o privire supusa atunci cand se simt extrem de submisivi. Ei iși ridica buza superioara și iși arata dinții din fața. Aceste semnale sunt aproape mereu acompaniate de o postura supusa, capul plecat, scoate gemete și scantece și poate avea pleopele lasate. Doar unii caini arata aceste semnale. Oamenii confunda de multe ori aceste semnale ca fiind o dovada de agresivitate, cand de fapt ei incearca sa transmita exact opusul. Un caine agresiv  iți va arata toata dantura și iși va increți nasul. In acest fel cainele te avertizeaza sa nu vii mai aproape.

Un caine iși poate trage buzele orizontal astfel incat acestea sa ajunga la culțurile gurii. Cu aceasta expresie ii poți vedea premolarii și molarii. Aceasta postura indica de multe ori ca ii e teama. Cand un caine este pregatit sa muște el trage buzele in sus SI in jos, astfel incat iși arata toți dinții.

Cainii pot afișa o cuta agresiva. Iși muta buzele de-a lungul danturii și elimina aer astfel incat buzele lui vor parea mai groase și mai mari. Ii poți auzi chiar respirația greoaie. Aceste semnale pot veni insoțite de o frunte ridata. Un caine cu o asemenea privire spune: „Nu te apropia”.

Urechile cainelui

Cainii au o varietate de tipuri de ureche. Forma și marimea  urechilor dicteaza  modalitatea de a comunica. Unele sunt lasate, ca ale unui beagle, altele sunt ridicate ca la ciobanescul german și unele atarna lung, ca ale unui bassett hound. Unele urechi de caini sunt cupate, atfel incat iși pierd din forma lor naturala. In majoritatea cazurilor, cuparea urechilor se face strict din motive cosmetice, iar cainii sunt supuși inutil la dureri și disconfort.

Cand cainele este relaxat și se simte confortabil, iși va ține urechile normal. Cand este in alerta, le va ridica deasupra capului și le va intoarce catre zona de interes. Cainele va ridica urechile și cand se simte amenințat. Cand are urechile date pe spate, transmite prietenie, iar cand sunt complet aplatizate, atunci se simte speriat sau supus.

Coada cainelui

Oamenii cred ca un caine care da din coada este un caine prietenos, insa e departe de adevar. Cainii dau din coada din mai multe motive, inclusiv cand sunt agresivi. Un caine care nu da din coada poate fi de asemenea prietenos. Abilitatea unui caine de a transmite ce simte cu ajutorul cozii este limitata de tipul de coada. Majoritatea cainilor au o coada „naturala” pe care o țin lasata in jos. Cainele pug sau akita are coada ondulata și o ține pe spate. Alți caini au o coada care sta in mod natural intre picioare. Unora li se scurteaza coada prin metode chirurgicale. Pentru ca este o procedura dureroasa, zoo.ro nu recomanda acest lucru.

Cand un cainele este relaxat, ține coada in poziția sa naturala. Daca este fericit, o poate mișca dintr-o parte in alta. Daca este extrem de fericit, poate o poate mișca și mai energic și chiar poate face mișcari circulare. Daca este neliniștit sau supus, poate lasa coada mai joc sau chiar intre picioare.

Cand un caine este in alerta sau interesat de ceva anume, va ține coada mai ridicata decat in mod normal.  Coada lui va sta ridicata fara nici o alta mișcare. Daca sta culcat  sau amenința o persoana sau un animal, poate falfai coada sa, ceea ce inseamna ca o va ține dreapta și o va mișca rigid in fața și in spate.  Poate parea ca este prietenos, insa celelalte semnale arata altceva.

Parul cainelui

Cainii nu pot comunica prea mult, insa poți ințelege cate ceva și din parul lui. In primul rand, un caine stresat sau speriat poate naparli mai mult decat in mod normal.

Cainii iși pot ridica parul de pe coloana vertebrala pentru a transmite ce simt, ceea ce se numește piloerecție. Parul i se ridica atunci cand devine curios, ii este frica, simte furie, nesiguranța, nervozitate sau este foarte incantat de ceva.

Intregul corp

Cainii iși folosesc corpul pentru a transmite intențiile. In general, cainii incearca sa arate mai mici, mai mari sau normali. Cand cainele tau se simte fericit și mulțumit, va arata normal, mușchii vor fi relaxați, iar greutatea corpului se va distribui pe toate cele patru picioare. La fel, cand este jucauș va arata normal. Poate fi activ sau poate alerga nebunește cu mișcari exagerate, insa expresia sa faciala și mușchii sai vor fi relaxați și nimic din corpul sau nu va arata nenatural.

Postura este total diferita la un caine speriat. El va incerca sa para mai mic. Iși poate lasa corpul mai jos sau chiar se va intinde pe podea. Daca se simte speriat de cineva sau ceva, va da inapoi. Daca ii este teama de o masa de examinare la medicul veterinar, se va feri de ea și va sta foarte aproape de tine. Daca un caine este nesigur, dar curios in privința unui lucru, se poate apropia ușor, avand greutatea centrata pe picioarele din spate pentru a se retrage cat mai repede cand este nevoie.

Un caine supus arata asemanator cu un caine speriat pentru ca pare mai mic decat in mod obișnuit. Corpul poate fi lasat pe picioarele din spate și poate avea capul ridicat catre persoana pe care o stimeaza.

Un caine dominant, in alerta sau starnit va incerca sa para mai mare. Mușchii sai vor fi in tensiune, va sta drept, capul și gatul vor fi deasupra umerilor. Greutatea va fi centrata pe toate cele patru picioare și se va sprijini ușor pe picioarele din fața.

Un caine furios și agresiv va incerca sa para mai mare decat in mod normal pentru a intimida cat mai mult posibil. Daca ai un caine agresiv, va arata asemanator cu unul dominant sau in alerta, insa va avea mai multe trasaturi agresive. In mod tipic, greutatea va fi centrata pe picioarele din fața pentru a se napusti cat mai rapid.

Punand totul impreuna – cainele intreg

Mesajele comunicate de caini pot fi subtile, insa cu multa atenție, majoritatea oamenilor pot invața sa recunoasca și sa interpreteze cele mai importante ințelesuri. Este crucial sa știi cand cainele tau este bucuros, jucauș, ingrijorat sau speriat, cand se simte nesigur, suparat sau chiar furios. Atata timp cat vei recunoaște aceste semnale, vei putea interacționa cu el intr-un mod plin de incredere și il poți proteja atunci cand are nevoie de acest lucru.

Caine bucuros, mulțumit

Cand cainele tau este bucuros, are un corp relaxat. Mușchii sai sunt relaxați, coada și urechile sunt in poziție normala și nu va arata nici mai mare, nici mai mic decat in mod obișnuit. Poate sa-și miște coada circular. Fața sa este neutra sau chiar arata ca este bucuros, fața este relaxata, gura este inchisa sau ușor deschisa. Colțurile gurii pot fi ușor ridicate, zambind.

Caine in alerta

Caine in alertaCand un caine este starnit, iți poate lua ceva timp pentru a-ți da seama daca este in alerta sau incantat. Singura data cand este folositor sa știi diferența dintre a fi speriat sau agresiv este atunci cand mediul il determina sa se simta in acest fel. Aproape tot corpul arata aceleași semnale cand este speriat sau agresiv. Un caine in alerta are mereu parul de pe spate ridicat. Corpul lui poate parea normal sau mai mare, urechile pot fi ridicate și indreptate in fața. Poate sau nu sa se uite direct la persoana sau obiect. Cateodata nu este nimic in mediu care sa fie evident pentru noi, insa un caine poate fi alertat de un sunet pe care noi nu il auzim sau un miros pe  care nu-l simțim. 

Caine agitat

Cand un caine este agitat, privirea lui este la fel de intensa ca atunci cand este in alerta insa poate adopta și un comportament jucauș. Corpul lui este pregatit pentru acțiune. Arata normal in marime, insa poate avea greutatea centrata pe picioarele din spate pentru a fi pregatit sa se miște. Urechile lui sunt ridicate, coada este ridicata sus și o poate mișca sau nu. Se uita la persoana sau obiectul ce reprezinta sursa de agitație. Cainii agitați țin deseori gura deschisa și uneori latra.

Caine jucauș

Este foarte ușor sa-ți dai seama cand este intr-o dispoziție jucaușa. Mișcarile corpului saltarețe. Se poate invarti pe langa tine, poate sari și alerga pentru a te invita la joaca. Cainii se bucura de o varietate de stiluri de joaca, chiar și de urmarire (in care el urmarește sau este urmarit), de prindere a mingii sau a unei jucarii. Cainii iubesc joaca și iți pot transmite: „Orice urmeaza este joaca, așadar nu o lua in serios”. Acest mesaj este foarte important deoarece, in joaca, cainii pot avea un comportament dominant sau agresiv.

Caine fricos sau speriat

Cand cainele tau este speriat, va incerca sa para mai mic. Deseori, corpul lui va parea cocoșat, cu coada lasata in jos sau chiar poziționata intre picioarele sale. Daca fuga este posibila, iși poate deplasa greutatea pe picioarele din spate pentru a permite o retragere pripita. Poate sau nu sa se uite la sursa fricii lui. Muschii corpului lui vor fi in tensiune și rigizi. Poate casca intr-om maniera exagerata.

Cainele dominant

Caine dominantIn timpul interacțiunii cu o persoana sau alt caine, cainii deseori adopta o atitudine plina de incredere, ceea ce se numește atitudine dominanta. Cand un caine se simte dominant, sta drept, cateodata pe varfuri șii incearca sa para mai mare. El pare in tensiune, ca un arc spiralat, iar greutatea este centrata pe toate cele 4 picioare. Urechile sunt ridicate și indreptate in fața. Coada este ridicata și rigida, uneori ii mișca varful. Parul poate sau nu sa fie ridicat pe spate și umeri. Mereu va avea un contact vizual direct cu individul dominat. Poate marai, insa de cele mai multe ori ține gura inchisa.

Cainele supus

Daca un caine se simte supus in timpul unei interacțiuni, va transmite mesajul ca este un subaltern și ca nu reprezinta o amenințare, iar agresivitatea este inutila. In timpul actului de supunere, corpul lui va parea mai mic, coada va fi lasata, cateodata mișcand-o inainte și inapoi. Urechile vor fi lasate, iar gatul va fi cat mai aproape de sol, insa botul va fi indreptat spre celalalt individ, evitand sa se uite direct in ochii lui. Unii caini, chiar cațeluși, cateodata urineaza atunci cand se simt supuși.

Cainele tau poate schimba poziția supusa activa cu una pasiva, in care se intinde la pamand, sta pe spate și iși expune zona genitala. De asemenea, poate urina in aceasta poziție.

Cainele agresiv și temator.

Daca un caine este agresiv și in același timp temator, nu va arata cu nimic diferit fața de atunci cand este fricos doar ca iși va arata colții. Unii caini fricoși nu sun predispusi sa muște, decat daca toate caile de scapare sunt inchise. Atunci cand se intampla acest lucru, ei continua sa se injoseasca și pot marai. Daca mușca, de obicei se intampla rapid și va incerca sa se retraga cat mai repede. Unii caini așteapta ca persoana sau animalul sa se retraga pentru a ataca prin spatele lor.

Cainele ofensiv agresiv

Caine ofensiv agresivCand un caine se simte furios și plin de incredere in același timp, va afișa o postura ofensiva-agresiva. Va avea poziția de atac și probabil nu se va opri atunci cand persoana sau animalul se retrage. Va face tot posibilul sa arate mai mare și sa intimideze ținandu-și capul mai ridicat și urechile indreptate inainte și coada ridicata. Greutatea o va concentra pe picioarele din spate pentru a fi pregatit sa-și schimbe oricand direcția. Se va uita direct la individ și iși va arata colții prin ridarea nasului. Va marai și latra intr-un mod amenințator.

Cainele defensiv-agresiv

Majoritatea cainilor trimit o mulțime de semnale inainte de a deveni agresivi, insa e nevoie sa știi sa le recunoști. Cand un caine se simte defensiv-agresiv, cel mai probabil nu va ataca daca nu este nevoie. Pentru ca simte atat teama cat și furie va adopta o combinație de comportamet temator și furios. In mod tipic, va arata mai mare, urechile vor fi ridicate și indreptate inainte, coada este ridicata și rigida. Iși va centra greutatea pe cele 4 picioare sau cele din spate, depinde de situație. In mod normal depinde cat de aproape este amenințarea și daca intenția sa este de a sta la pamant sau de a se retrage. Iți va arata colții, va marai sau va latra. Oamenii adeseori adopta un comportament ofensiv ca cea mai buna masura la comportamentul defensiv al cainelui. Reacția din partea cainelui depinde de cat de multa incredere are in el.  

In continuare vei urmari un scurt filmuleț despre un labrador retriever care se simte extrem de vinovat. Un bun studiu de caz și un filmuleț emoționant.

 

Aștept parerile voastre daca cele scrise mai sus se aplica in viața de zi cu zi.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra