1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Ghidul complet pentru cresterea iepurilor de companie

data: 03.06.2013   |   vizualizari: 8934 vizualizari

IepuriIepurii sunt unele dintre cele mai indragite animale de companie, in lumea intreaga fiind pe locul trei in preferintele iubitorilor de animale, dupa caini si pisici. Exista numeroase rase de iepuri, care variaza in marime, forma corpului si personalitate. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre cresterea iepurilor ca animale de companie!

In mod normal, un iepure traieste in jur de 8-12 ani si chiar mai mult, daca este bine ingrijit. Comportamentul unui iepure de casa este foarte asemanator cu al unuia salbatic si chiar daca in timp iepurii devin animale de companie placute, la inceput pot fi o adevarata provocare, in special pentru familiile care au si copii.

Totusi, daca esti atent la nevoile iepurelui tau, vei invata ce ii place si ce nu si cum sa te comporti cu el.

Iepurii de rasa sunt foarte asemanatori cu iepurii salbatici europeni, al caror nume stiintific este ''Oryctolagus cuniculus'', ceea ce inseamna ''sapator in pamant care creeaza pasaje subterane''.

Iepurii sunt animale ierbivore

Iepurii de casa fac parte din familia lagomorfe, adica sunt animale care se hranesc exclusiv cu plante. Din aceasta familie fac parte iepurele de casa si iepurele de camp.

Iepurii sunt victime ale animalelor de prada

Iepurii sunt animale foarte active la lasatul serii si adesea raman in subteran in timpul zilei pentru a evita pradatorii. Aceste animale dispun de o serie de adaptari fizice care ii ajuta sa evite sa devina victima altor animale. Astfel, iepurii au ochii localizati in ambele parti ale capului, ceea ce le ofera o vedere foarte buna, de ansamblu. Urechile mari, care reprezinta chiar si 12% din intreg corpul, ii ajuta pe iepuri sa auda foarte bine.

In plus, un simt al mirosului extrem de bine dezvoltat ii alerteaza pe iepuri de prezenta pradatorilor. Picioarele din spate sunt extrem de musculoase si sunt folosite pentru ca iepurele sa se pozitioneze drept si sa vada cat mai bine pradatorii care se apropie. In acelasi timp, iepurii salbatici ii pot anunta si pe altii de pericolele care se apropie.

Iepurii sunt animale atletice

Iepurii au picioare lungi si musculoase care le permite sa alerge cu o viteza de 80 de kilometri pe ora. Atunci cand sunt urmariti, iepurii au miscari rapide, neregulate, care ii ajuta sa puna in dificultate pradatorii.

Iepurii comunica foarte discret

Iepurii sunt animale care comunica in special prin miros. Depoziteaza fecale si urina pentru a comunica cu ceilalti iepuri din salbaticie. De asemenea, iepurii se folosesc de pozitiile corpului si de vocalizari pentru a comunica. Totusi, sunetele pe care iepurii de emit sunt foarte joase, pentru a evita sa fie detactati de pradatori.

Iepurii traiesc in viziune subterane

Iepurii salbatici sapa numeroase tunele subterane care se conecteaza unele la altele. Aceste tuneluri pot acoperi mai mult de 8 mii de metri patrati de pamant! In plus, o singura vizuina poate adaposti peste 50 de iepuri!

Iepurii sunt animale foarte sociabile

Traiul in grup este extrem de benefic pentru supravietuirea iepurilor din salbaticie. Iepurii sunt animale teritoriale, care formeaza structuri sociale complicate. Iepurii salbatici traiesc in vizuine, care sunt impartite in unitati familiale mici, de 2-8 indivizi.

Iepurii au un sistem digestiv neobisnuit

Iepurii se hranesc cu cantitati mari de hrana de proasta calitate. Pentru a obtine nutrientii de care au nevoie, iepurii trec printr-un proces digestiv numit cecotrofie. Mancarea trece prin intestine, iar in timpul acestui proces se formeaza particule mici, denumite cecotrofi. Apoi, aceste particule mici de mancare sunt reingerate.

Iepurii dispun de dinti care cresc permanent

Dintii din fata ai iepurilor se numesc incisivi si cresc cu o ratp de 3 milimetri pe saptamana. Iarba si fanul sunt alimente abrazive, care ii ajuta pe iepuri sa dea jos mai usor dintii vechi.

Iepurii sunt animale foarte prolifice

O singura femela poate da nastere la peste 30 de pui la o singura sarcina. De asemenea, femela iepure poate ramane gestanta si la o ora dupa ce a dat nastere la pui.

Iepurii sunt animale inteligente

Iepurii care sunt crescuti ca animale de companie pot invata sa raspunda la anumite comenzi si pot fi dresati!

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra