1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Ghidul complet al iubitorilor de pisici

data: 11.04.2013   |   vizualizari: 9792 vizualizari

PisicaPisicile sunt unele dintre cele mai populare animale de companie din lume. Exista diferite rase si varietati de pisici, de diverse marimi si temperamente. Descopera mai jos detalii esentiale despre mediul de viata, dieta, comportamentul, sanatatea si ingrijirea pisicilor!

In mod obisnuit, o pisica traieste in jur de 14 ani, insa exista si specimene care traiesc mult mai mult de atat.

Invata sa intelegi nevoile pisicii

Pisica domestica a pastrat in mare parte biologia si comportamentul pisicii salbatice, din care se trage. Asta inseamna ca pisica are nevoi complexe, iar cresterea si ingrijirea ei poate fi adesea o adevarata provocare.Insa atunci cand intelegi si stii care sunt nevoile pisicii tale vei putea sa ai grija mai bine de ea.

Obligatia ta este sa ai grija de pisica!

Detinerea unei pisici este de cele mai multe ori o continua distractie, insa presupune si anumite responsabilitati si un angajament de durata, care necesita timp si chiar bani. Nu exista formula perfecta pentru ingrijirea unei pisici, deoarece fiecare pisica este diferita.

In zilele noastre tot mai multe pisici sunt animale de companie care traiesc in case si apartamente si doar putine au acces la o curte sau un spatiu mai mare de desfasurare.

Ce trebuie sa stii despre pisici

Pisica domestica (Felis catus) este descendenta a Pisicii Africane Salbatice, de la care pastreaza in mare parte anatomia si comportamentul.

1. Pisicile au simturi foarte dezvoltate

Pisicile pot detecta cu usurinta frecventele inalte de sunete, pe care nici cainii si nici oamenii nu le pot percepe. Pisicile dispun si de un excelent simt al mirosului, superior oamenilor. De asemenea, pisicile au si un vaz performant, fiind capabile sa vada in intuneric.

2. Pisicile sunt vanatori de exceptie

Pisicilor le place sa vaneze singure, iar aceasta activitate le consuma foarte mult timp. O pisica care traieste in salbaticie petrece in jur de 6-8 ore pe zi la vanatoare, pentru a-si procura hrana necesara.

In timp, pisicile au evoluat, astfel ca in zilele noastre consuma ''cu placere'' rozatoare mici, care le ofera energia de care au nevoie. De asemenea, pisicile si-au dezvoltat simturi suplimentare pentru a prinde prada. Astfel, pisicile sunt capabile sa detecteze frecventele inalte prin care rozatoarele comunica.

In plus, mustatile pisicilor sunt foarte mobile si sensibile la vibratii, ceea ce le ajuta sa detecteze mai usor prada.

3. Pisicile sunt animale agile

Pisicile dispun de muschi puternici, bine controlati, dar si de reflexe bune care le permite sa se miste rapid si gratios. Aceste feline sunt maestre la alergat, sarit, catarat si urmarit prada.

4. Pisicile folosesc o varietate de metode pentru a comunica

Comportamentul normal si metodele de comunicare ale pisicilor sunt adesea prost intelese de catre oameni. Aceste animale abile folosesc o mare varietate de sunete pentru a comunica. Pisicile comunica vizual folosind diferite posturi corporale, expresii faciale, pozitii ale urechilor si cozii.

5. Pisicile sunt animale independente

Supravietuirea este principala sarcina a pisicilor, care se bazeaza pe fortele proprii pentru a face rost de hrana si adapost. In plus, stiu foarte bine sa aiba grija de blana lor si sa isi apere teritoriul. Pisicile sunt animale sociale, insa prefera sa isi aleaga singure stapanii si companionii.

6. Pisicile au un instinct al proprietatii foarte ridicat

Teritoriul unei pisici este zona aleasa de ele, pe care o apara, agresiv chiar, atunci cand este nevoie, de alte pisici. Pisicile folosesc o serie de metode prin care isi marcheaza teritoriul, printre care si zgariatul si marcarea cu urina.

7. Pisicile sunt animale carnivore

Carnea este un aliment esential pentru pisici, care nu pot supravietui fara nutrientii care se gasesc in produsele animale. In comparatie cu alte animale carnivore, pisicile au mai putini dinti. De exemplu, cainii au 40 de dinti, in timp ce pisica doar 30, care sunt insa adaptatti doar pentru consumul de carne.

8. Pisicile iubesc sa leneveasca

O pisica domestica poate dormi intre 12-18 ore pe zi! Somnul le ofera energia necesara pentru detectarea si prinderea pradei.

9. Pisicile sunt animale jucause

Pisicile sunt animale inteligente, care au nevoie de stimulare mentala si fizica. Joaca reprezinta un aspect important al vietii si comportamentului lor. In plus, prin joaca pisica isi imbunatateste mobilitatea, devenind un pradator mult mai eficient.

10. Pisicile sunt animale curate

Pisicile sunt cunoscute pentru grija pe care o acorda curateniei. Limba lor aspra, prevazuta cu pori minusculi si desi le ajuta sa isi curete foarte eficient blana si sa indeparteze praful, mizeriile si parazitii. 

 

Citeste si:

 

 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra