1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

De ce au pisicile mustati

data: 31.05.2013   |   vizualizari: 10173 vizualizari

Mustati pisicaPisicile poseda numeroase atribute fizice care le confera abilitati atletice deosebite. Unul dintre aceste atribute de invidiat la pisici sunt mustatile. Ce fac insa cu adevarat mustatile? Vezi care este raspunsul in randurile de mai jos!

Anatomia mustatilor

O greseala frecventa pe care oamenii o fac este sa creada ca mustatile pisicilor si parul uman sunt asemanatoare. Mustatile pisicilor, spre deosebire de parul oamenilor, sunt de fapt receptori tactili. Astfel, mustatile sunt conectate la sistemul muscular si nervos si trimit informatii despre mediul inconjurator direct la nervii senzoriali ai pisicii.

In acest fel, pisica are un simt tactil extrem de dezvoltat, ceea ce o ajuta sa detecteze si sa raspunda rapid la schimbarile din jur. Pe scurt, mustatile pisicilor actioneaza ca un fel de radar!

La pisici, acest par ''tactil'' este mai proieminent in zona nasului. De asemenea, la unele pisici ''mustatile'' se gasesc si deasupra ochilor si la urechi. Stiai insa ca pisicile pot avea mustati si in barba si in spatele picioarelor din fata?

Mustatile pisicii nu trebuie taiate!

O alta greseala des intalnita intre proprietarii de pisici este sa taie mustatile pisicilor. Unele pisici, ca de exemplu Devon Rex au chiar mustati faciale carliontate, astfel ca foarte multe persoane cred ca prin tunderea lor le pot indrepta.

Tunderea sau indreptarea mustatilor pisicilor este total interzisa. Fara mustati, pisicile devin dezorientate si speriate. Astfel, mustatile le ajuta pe pisici sa se orienteze in mediul inconjurator si le confera multa siguranta. Pisicile folosesc mustatile ca receptori tactili asa cum oamenii se folosesc de degete pentru a simti obiectele din jur.

Mustatile pisicilor naparlesc si cresc la loc in mod natural, astfel ca nu trebuie deranjate sau ajustate de oameni.

Mustatile le ajuta pe pisici sa se ghideze chiar si in intuneric

Pisicile dispun de un organ senzorial la capatul mustatilor numit proprioceptor, care trimite semnale tactile la creier si la sistemul nervos. Proprioceptorul se afla in stransa legatura cu pozitia corpului si a membrelor si este o parte importanta a orientarii in spatiu a pisicilor, care pot lua decizii asupra miscarilor imediate.

In plus, acest organ face ca mustatile pisicilor sa fie extrem de sensibile la cele mai fine miscari din mediul inconjurator. Mustatile nu numai ca le ajuta pe pisici sa masoare spatiul si locurile pe unde pot intra, insa chiar pot raspunde la vibratiile din aer, care le ajuta in special atunci cand vaneaza.

Mustatile le ajuta pe pisici si sa masoare distantele, in asa fel incat sa sara si sa se catere extrem de gratios, fara a se vatama.

Mustatile, barometru pentru starea pisicilor

Mustatile pisicilor servesc si ca barometru pentru starea psihica a pisicilor. Astfel, atunci cand o pisica se odihneste sau este multumita, mustatile sale sunt imobile. Daca insa depistezi o miscare brusca a mustatilor pisici este un semn ca felina este speriata.

De asemenea, atunci cand te joci cu pisica, vei observa ca mustatile sunt indreptate in fata, ceea ce este un semn ca pisica este in dispozitia de vanatoare. Tot mustatile arata si cand pisica este emotionata sau curioasa. Aproape toate firele de par ale pisicii, inclusiv mustatile, vor fi complet indreptate in sus.

Mustatile sunt astfel o parte vitala pentru mobilitatea si securitatea pisicii. Fara mustati, pisicile nu ar putea sa fie atat de agile si gratioase in miscari.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra