1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Cardiomiopatia la pisici

data: 02.09.2013   |   vizualizari: 16913 vizualizari

Cardiomiopatie pisicaCardiomiopatia la pisici este o afectiune severa, care afecteaza inima felinelor. Netratata duce la decesul subit la animalelor. Chiar daca nu are vindecare, aceasta boala poate fi tratata cu succes cu ajutorul a numeroase medicamente care amelioreaza simptomele si previn complicatiile.

Ce este cardiomiopatia la pisici

Cardiomiopatia la pisici este una dintre cele mai comune afectiuni cardiace intalnite la pisici. Cardiomiopatia hipertrofica este un termen folosit atunci cand nu se cunoaste cauza exacta a acestei boli sau este cauzata de alte probleme cardiace ca de exemplu hipertensiune sau hipertiroidism.

Principala caracteristica a acestei afectiuni este ingrosarea in exces a peretilor ventricului stang si a muschilor papilari de la nivelul valvelor cardiace.

Aceasta marire a volumului cardiac cauzeaza amorteala inimii si impiedica cca aceasta primeasca cantitatea suficienta de sange. In plus, aceasta afectiune reduce si abilitatea valvelor de a functiona corect, iar in unele cazuri blocheaza circulatia sangelui catre inima.

Aritmiile, bataile neregulate ale inimii si dereglarile de conducere a sangelui sunt complicatii des intalnite ale cardiomiopatiei hipertrofice.

Cardiomiopatia poate duce si la formarea de cheaguri de sange, care pot ajunge in circulatia sangelui de unde sunt purtate in intreg organismul. Pot cauza chiar paralizia picioarelor din spate ale pisicilor.

Cardiomiopatia hipertrofica este mai des intalnita la pisicile cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, masculii fiind mult mai predispusi la aceasta afectiune decat femelele.

Simptomele cardiomiopatiei la pisici

Adesea, pisicile care sufera de cardiomiopatie nu arata niciun simptom, in schimb mor subit si pe neasteptate. Printre semnele care anunta cardiomiopatia la pisici se numara:

  • letargia
  • anorexia
  • pierderea in greutate
  • respiratia rapida si zgomotoasa
  • nivelul scazut de activitate
  • ritmul cardiac neregulat
  • murmurul cardiac
  • paralizia picioarelor din spate.

Rase de pisici predispuse la cardiomiopatia hipertrofica

Chiar daca cardiomiopatia hipertrofica poate afecta orice pisica, la orice varsta, este mai des intalnita la pisicile din rasele Maine Coon si American Shorthair.

Diagnosticul cardiomiopatiei hipertrofice

O examinare fizica a pisicii poate indica sunete anormale la nivelul inimii si plamanilor, ritm cardiac neregulat, semne clare ale cardiomiopatiei. Ecocardiograma reprezinta cel mai bun instrument de diagnosticare a cardiomiopatiei, iar in acest fel medicul veterinar poate evalua marimea, forma si functia inimii.Radiografiile cu raze X pot arata daca exista fluide in piept sau in zona inimii.

Tratamentul pentru cardiomiopatia la pisici

Pisicile care nu prezinta niciun simptom nu au nevoie de tratament, insa medicul veterinar trebuie sa le monitorizeze constant starea de sanatate. Cardiomiopatia la pisici nu are vindecare, insa tratamentele ajuta la ameliorarea simptomelor si la prevenirea complicatiilor.

Ventriculele ingrosat in exces se pot contracta si relaxa anormal, iar pentru a functiona corect au nevoie de anumite medicamente. Astfel, medicamentele beta blocante sau blocantele de calciu sunt necesare pentru ca inima sa functioneze corect.

De asemenea, pentur cardiomiopatia la pisici pot fi prescrise si diuretice, dar si doze controlate de medicamente pentru subtierea sangelui. Pentru pisicile care prezinta un risc marit de formare a cheagurilor de sange, aspirina este recomandata. In plus, pe toata perioada tratamentului, pisicile au nevoie de pauza si liniste, dar si de limitarea activitatilor fizice.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra