1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

AKBASHAkbash
 • Energie
  stea1 stea2
 • Afectiune
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2
 • Dresaj
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Paza
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
Nume Akbash
Cod rasa Nu este recunoscut de Federatia Chinologica Internationala
Tara de origine Turcia
Greutate 34-64 kg
Inaltime 69-86 cm
Blana Dublu strat, lungime medie
Culoare Alba
Capacitate la nastere 7 pui
Speranta de viata 10-11 ani

Daca ai un spațiu foarte mare, experiența in a disciplina caini, o turma de animale si ai nevoie de un caine care sa le pazeasca, atunci Akbash va fi cainele perfect. Din nefericire, pentru cei care cauta compania cainilor care dorm la ei in pat, Akbash nu e cea mai buna alegere. 

Origine si istoric

Rasa Akbash este una dintre cele mai vechi rase de caini existente, iar o parte din istoria sa ramane un mister. Akbash cu blana alba (ce ii da si numele rasei, “akbash” in limba turca inseamna “cap alb”) a fost destinat pazirii turmelor de oi, iar blana il facea usor de observat si nu era confundat cu pradatorii. O rasa inrudita cu Akbash este Karabash (“cap negru”) si era destinata aceluiasi scop. 

Se pare ca istoria rasei Akbash incepe cu 3000 de ani in urma. Descoperirile arheologice sugereaza ca acum 10.000 de ani a sosit o civilizație care a ocupat Turcia de astazi si care a inceput sa domesticeasca animale si sa cultive plante. 

caine-akbash-origine-si-istoric

 

Descriere fizica

Akbash este un caine mare, puternic si mai flexibil decat celelalte rase de paza turcesti, iar unii Akbash pot fi si mai inalți. Exista doua tipuri de rasa Akbash, una cu parul mai scurt potrivita pentru mediile cu temperaturi mai ridicate, iar cealalta cu parul mai lung, pentru medii cu temperaturi scazute. Blana rasei Akbash este in dublu strat, intotdeauna de culoare alba.

Comportament si personalitate

Akbash are o personalitate calma si responsabila. Ca rasa nu este nici timida, nici macar agresiva. Daca il folosesti pe post de caine de protecție, devine suspicios cu strainii care-i calca teritoriul, din cauza sunetelor neobisnuite si schimbarii mediului. Akbash nu este ostil si in mod natural gandeste independent. Akbash poate fi foarte puternic in fața pradatorilor si delicat cu mieii si copiii. Akbash se va lupta cu un pradator sau se va apara de el doar atunci cand considera ca este neaparat necesar.

In rolul de caine de paza al turmelor, Akbash va petrece ore intregi intins pe pasune. Are un nivel scazut de energie si se spune ca mereu stie ce se intampla in jurul lui si ca doarme cu un ochi deschis. De regula patruleaza perimetrul zonei lor, asculta si miros dincolo de “gardul” lor. Akbash isi pastreaza multa energie pentru momentele de urgența in care va intalni un pradator.

Cand isi pazeste turmele, Akbash emana multa putere, este concentrat, rezistent si perseverent. Viteza lui incredibila, corpul flexibil si atletic ii dau forța fizica de care are nevoie pentru a pazi eficient. Cei mai mulți pradatori nu se vor confrunta deschis cu Akbash, insa de cateva ori tot vor incerca. Pentru a evita ranirea animalelor din turma si pentru a le asigura o protecție buna, este indicat sa folosesti mai mulți caini din rasa Akbash.

Akbash este nepotrivit ca animal de companie. Daca este dresat de mic, poate fi asemenea unui animal domestic. Rasa Akbash a fost dezvoltata pentru a fi independenta si este dificil sa se supuna dresajului. Nu e un caine caruia sa-i placa sa prinda mingea sau sa se joace cu ea. Akbash prefera zonele deschise si poate deveni nemulțumit si cu probleme de comportament, va scapa sau va deveni distructiv daca il ții intr-o curte mica.

Akbash nu este un caine pentru oricine. Este un caine de munca si ar fi fericit sa i se dea sarcini compatibile rasei lui, sau macar sa-l ții ocupat mental. Akbash este cunoscut pentru inteligența, curaj, independența si loialitate. Akabash poate fi foarte apropiat de stapanul lui si sa dea dovada de sensibilitate, nu multe rase fac acest lucru. 

caine-akbash-caine-de-munca

 

Ingrijire si hrana

Pentru ca Akbash este o rasa pentru protejarea turmelor si isi petrece majoritatea timpului afara, facandu-si treaba, blana s-a dezvoltat astfel incat sa nu necesite multa ingrijire. Totusi o periere saptamanala a blanii nu e o idee rea, mai ales ca previne naparlirea in exces.

Sa speli un Akbash este o sarcina provocatoare si de cele mai multe ori nu e necesara. Produsele de curațare dauneaza stratului protector al blani si lasa in urma un caine mai puțin sanatos.

Plimbarile zilnice si alergarile nu sunt asa importante pentru Akbash si ar trebui realizate doar atunci cand curtea nu este disponibila. Atitudinea mandra a rasei Akbash il va face mai puțin activ atunci cand este in lesa si nu apreciaza atat de mult exercițiile, ci mai degraba vor sa aiba un spațiu intins la dispoziție.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Printre afecțiunile intalnite la rasa Akbash se intalnesc: displazia de sold si osteocondrita disecanta, ambele fiind afecțiuni osoase. In general, Akbash este o rasa sanatoasa. 

catei-akbash-rasa-sanatoasa

 

Conditii de viata

Akbash este o rasa care traieste in spații deschise, iar mediul salbatic este ideal pentru aceasta rasa. Akbash nu se va simți bine intr-un apartament sau aproape de oras si va deveni nelinistit si disperat daca il vei ține inchis pentru o perioada mai lunga de timp. Daca este ținut la țara, Akbash are nevoie de o curte mare in care sa-si poata face exercițiile. 

Dresaj

Akbash raspunde bine la dresaj, mai ales daca este adaptat personalitații lui, de aceea e bine sa fii dominant si sa menții aceasta atitudine pentru a-l putea controla si avea incredere in el. Este bine sa fie luate masuri stricte cu Akbash si sa nu te temi in a folosi tehnici usor negative si rabdare.

Intre sase luni si un an, Akbash traverseaza o perioada critica pentru dresaj si probabil va fi nevoie de un efort suplimentar pentru a-l dresa. Akbash nu ar trebui sa fie lasat nesupravegheat in preajma copiilor. Daca dresajul va fi efectuat corespunzator, nu vei avea probleme cu Akbash la maturitate. 

Utilitate

Akbash e un caine potrivit pentru a pazi turmele si mai puțin potrivit ca animal de companie. 

Prietenie cu omul

Toata lumea doreste sa-si protejeze familia. Poate fi o greseala mare sa alegi un Akbash pentru a-ți proteja casa, mai ales daca nu ai experiența in cresterea unui asemenea caine. Chiar si dupa ce a fost dresat, Akbash ramane un caine independent, pentru ca din acest motiv a fost dezvoltat. Akbash poate deveni agresiv atunci cand este amenințat. In timp ce il poți invața pe Akbash sa-ți protejeze copiii si familia, daca un strain face miscarea gresita, iar cainele interpreteaza incorect, te poți alege cu o prietenie stricata. Akbash iubeste oile, caprele si chiar caii.

catelush-akbash-caine-independent

 

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra